Biodiversitets inspirations have ved Strib bibliotek

Foreningerne ‘Bevar Strib Bibliotek’ og ‘Vejlby-Strib Lokalhistoriske Forening’ står bag ideen til en biodiversitets have ved Strib bibliotek.

De kontaktede Middelfart Vilde Kommune, for at høre om vi, i samarbejde med dem, ville være med til at lave en biodiversitets inspirations have ved Strib bibliotek.

Vi sagde selvfølgelig straks JAaaaaa🤗🤗🤗 Det lød som en rigtig god ide.

Haven er det sted hvor haveejere kan komme og se hvordan man kan sammensætte planter så det både er en fryd for øjet og godt for insekter og andre dyr. Vi vil vise, at der er mange måder man kan give naturen en hjælpende hånd derhjemme. Lige fra den helt vilde have til staudehaven hvor man blot sætter nogle af de gode danske plante eller blot i en krukke. Alt tæller, småt som stort, og går man i gang sammen med naboerne bliver det pludseligt til rigtig meget.

Haven er aldrig lukket, og vi håber også dagplejere, børnehaver og skoler vil bruge haven samme med deres børn. Der er plads til at sidde og nyde sin medbragte mad.

Der er forskellige typer af bede, med en blanding af både hjemmehørende og ikke hjemmehørende stauder. Der er langt vægt på, at der både er værtsplanter, fødeplanter og planter der giver skjulesteder.

Biodiversitet er ikke kun et spørgsmål om at plante mange forskellige planter. Der er der også vand, træer, buske, sten, grus, dødt ved og meget mere i haven. Vand er især vigtigt for alt levende trives. Selv ved et lille fad med vand vil du opleve der kommer mange forskellige dyr for at drikke og bade.

Alle disse elementer er en del af haven. Ved skyggebedet langs stien er der placeret stammer som bedkant. Vi har valgt, at bruge stammer som kant for at få mere dødt ved i haven. De vil blive levested for mange biller og larver, som igen bliver føde til fugle og pindsvin.

Der er anlagt en grushøj til urter med store sten som trædesten og stenbunker. Grushøjen give insekter, såsom jordbier, mulighed for at lave redegange i jorden. Og sommerfugle vil elske at sidde på de solopvarmede sten, da de kræver varme for at kunne flyve.

En brændestak giver mange gemmesteder og vinterhi til dyr. Den integrerer vi ved at bruge brændestakken som hegn ind mod kompostbunken. Kompostbunken er et must i en haven. Her bliver haveaffald omdannet til god kompost som vi kan sprede ud i vores bede. Og samtidig sparer vi turen på genbrugspladsen med affaldet og dermed klimaet for CO2 udledning fra bilen. Den er endnu ikke etableret.

Den anden side ind mod komposten bliver et kvashegn. Grenafklip kan fyldes i kvashegnet i stedet for at det køres væk. Og mon ikke at pindsvin vil elske at møfle rundt i bunden af det. Den er ikke etableret endnu.

Haven blev anlagt i foråret 2022.

Skovmærke, fødeplante
Kål, værtsplante
Martsviol, både værts- og fødeplante

Hvorfor er værtsplanter vigtige?

Sommerfuglenes larver spiser ikke det samme som deres forældre. De lever af bladene på værtsplanterne.

De fleste af os bliver glade når de ser en sommerfugl og kan ikke finde på at skade den. Men den starter sit liv knapt så prangende, nemlig som æg og larve på vores planter. Når vi ser æg og larver på planterne i vores have, så ser vi dem som skadedyr. Vi glemmer tit, at forbinde larverne med de smukke sommerfugle vi elsker at se flyve rundt i vores haver.

Men uden larver, ingen sommerfugle. Derfor er vi også nød til, at give plads til værtsplanterne, hvor deres larver må spise alt hvad de kan. Sæt kål og gulerødder i blomsterbedene, de kan faktisk være ret dekorative. Og der må larverne gerne spise af planterne.

Er der ingen brændenælder eller tidsler i nabolaget, så giv plads til nogle på en solrig plads i haven. Der er mange af vores sommerfugle som kun formerer sig på disse planter.

I folderen ‘Byg bro til naturens rige’ side 23 kan du blive klogere på hvilke gode værtsplanter du kan sætte i haven.

Fra æg til sommerfugl

Vand er livsvigtig

Det gamle ordsprog siger; uden mad og drikke, duer helten ikke.

Og det gælder også for vores planter og dyr. Selv bierne har brug for at kunne komme til at drikke vand.

I tørre perioder er det især vigtigt du sikrer vand til dyrene. Det kan være i et lille fad, et spejlbassin, en balje eller en havedam.

Uanset hvad du vælger, så husk altid at lægge en træstamme eller sten i, så dyr der er faldet i selv kan komme op igen.

En anden grund til at lægge sten i vander er, at mange insekter helst drikker vand fra en fugtig sten. Fugle bader gerne på lavt vand. Er bassinet for dybt til at fugle kan bade, så kan et par flade sten som ligger lidt under overfladen give dem en badeplads.


I større og dybere bassiner vil du opleve, at der hurtigt flytter vandkalve, salamandere, tudser, frøer, guldsmede, skøjteløbere og meget andet ind.
I sommeren 2018, hvor det havde været tørt og varmt i flere måneder, så jeg endda et par snoge i vores egen havedam.

Vil du gerne have mange padder, så sæt kun fisk i bassinet der lever af alger. Det kan være næsefisk, de spiser heller ikke af planterne.

Går du i gang med at lave en havedam, så overvej om du i samme omgang skal lede regnvand fra taget i dammen. Så kan du beholde regnvandet på grunden og være med til at mindske belastningen på vores kloaker og dermed risikoen for spildevands overløb til vandløb, åer, søer og havet.

Biodiversitets inspirations have plan

Lav en biodiversitets have – arrangement

D. 30/4 2020 skulle stauder og urter udplantes i haven.

I den forbindelse blev der afholdt et kursus i at lave en biodiversitets have, hvor man fik tips og tricks til hvordan man får en have som er et paradis for dyr og mennesker.

Vi startede med et foredrag og efterfølgende fik folk jord under neglene, da de skulle ud og plante ca. 800 stauder og urter i haven.

Slides fra foredraget, som bl.a. indeholder haveplan og plantelister, kan ses her.

Fotograf Linda Frølund Hansen

Haven bliver til

Første etape

Kommunens folk er i gang med at grave ud til vores bålplads, bede og stier.

Det er dejligt de kommer med deres maskiner.

Havde vi skulle gravet alt det ud per håndkraft, kunne vi, når vi var færdige, klø os under fødderne uden at bukke os.

Anden etape

Nu bliver vores bålplads, stier og bede anlagt.

Endnu engang er jeg glad for, at kommunens folk gør arbejdet for os.

Uden deres indsats var der nok ikke kommet en biodiversitets inspirations have i år.

Tredje etape

Træstammer og sten lægges ud i bede og langs stier.

Frugttræer plantes i bedene og der laves plantehøj med sti igennem.

Og der bygges insekt hotel.

Fjerde og sidste etape

Vi er endelig kommet til en store plante weekend, hvor en gruppe frivillige planter godt 800 stauder og urter ud i haven.

Foto galleri