Ø2 under Klimafolkemødet 2024

Bynaturgrunden bliver en unik scene for #KlimahandlingSammen

Gumlende geder. TrashArt. Klimalykkepiller. Cafe Det Gode Håb. Solarpunk og Urban Sketching. Det er et lille udsnit af de mange events, der er samlet på bynaturgrunden Ø2, når Klimafolkemødet inviterer Danmark til 3 dage om årets vigtigste samtale.

På Ø2 skifter vi de forhøjede scener i teltene ud med jord under neglene og fipskæggede gæster og skaber en unik, folkemødescene, der inviterer til refleksion og handling. Vi håber, at nye bekendtskaber vil opstå, og at al den gode energi fra Ø2 kommer med folk hjem til hverdagen.

Og der er noget for enhver smag og alder. Musik, oplæsning, meditation, samtaler, taler, workshops, fællesspisning, skattejagt, le-slåning og altså 3 firbenede, fipskæggede medarbejdere fra vores gedepatrulje.

Vi får besøg af:

Syddansk Universitets forskningscenter CUHRE
Danmarks Naturfredningsforening,
Clay Keramikmuseum
Middelfart Friskole
Middelfart Billedskole
Naturforvalter Rasmus Skaar fra Middelfart Kommune
Kunstner Lise Vestergård
Konsulentvirksomheden NIRAS
Podcasten Det ender grønt
– og aktivister fra den regenerative bevægelse, der gennem kunst og samtaler undersøger, hvordan vi kan forbruge på en ny måde, der efterlader tilstrækkeligt med klodens ressourcer til kommende generationer.

Vilde Middelfart står selv for:

Klap en ged – naturpleje med geder og andre dyr
Grøn Fællesspisning
Uddeling af klimalykkepille
Leslåning v. Chris Martner
Den vilde stue – inspiration, viden og erfaringer opsamlet gennem årene i Vilde Middelfart

Se programmet på https://klimafolkemoedet.dk/program – filtrer på Ø2 og Lilla scene lørdag.

Tilmeld dig allerede nu til Grøn fællesspisning fredag d. 30. August kl. 19-21 https://vildemiddelfart.dk/groen-faellesspisning-ved-klimafolkemoedet-24/

Om Klimafolkemødet

Klimafolkemødet finder sted i Middelfart den 29.-31. august 2024. Sidste år lagde 34.000 besøgende vejen forbi Middelfart for at samle ny viden, inspiration og skabe klimahandling sammen.

Klimafolkemødet er 400 debatter, samtaler, boder, sejlture, vidensoplæg, workshops, koncerter og kulturevents – alle under overskriften klimahandling sammen.

Naturen lider — gør en positiv forskel

Vi har bygget naturens showroom Ø2 på en tom byggegrund i Middelfart.

Fuglekasser til Ø2

Vi drømmer om et levende område med hyggestemning og inspiration til alle, der selv vil i gang med at give naturen mere plads. Vi planlægger derfor følgende på og omkring Ø2.

  • Vi planter blomster i mobile plantekasser til byens gader og stræder.
  • Under Klimafolkemødet åbner vi området op som lounge-område, hvor man kan hvile fødder og ører og få sig en snak i mere rolige omgivelser.
plantekasser
Ø2 østergade Middelfart

HVAD ER Ø2?

Ø2 er en byggegrund på Østergade 2 ved gågaden i Middelfart. Der skal ikke bygges foreløbigt, så vi har lånt grunden af ejeren. Vi vil bygge et midlertidigt formidlingsrum (showroom) for den lokale natur, da den har brug for hjælp fra os mennesker. 

GØR EN POSITIV FORSKEL / Lav events sammen med os

Du kan gøre en positiv forskel for den lokale natur. I den høje ende af Ø2 har vi gjort klar til små events ved en mobil formidlingsvogn, som vi indretter.

Du kan hjælpe os som frivillig eller lave dine egne events, hvor vi bakker dig op med gode ideer og sparring.

Der er mange muligheder for at være aktiv. Du kan fx:

  • lave en kompostkasse til Ø2

  • melde dig som Grøn Frivillig

  • lave fuglekasser eller insekthoteller

  • lave stiklingekurser eller plantebyttedag

  • eller …

Som interesseret borger, forening eller virksomhed kan man rette henvendelse til Helle Bang Jensen på telefon 42 40 18 11.

Der er få, enkle regler – fx. kan grunden ikke benyttes uden vores tilstedeværelse og involvering. Til gengæld bidrager vi med masser af god karma og opbakning.

Planter, insekter, fugle og dyr, der lever af insekterne, uddør i et tempo, der kan sammenlignes med et frit fald.  

Naturen består af forskellige biotoper (naturtyper), hvor gensidigt afhængige insekter, planter og dyr eksisterer tæt sammen. Når en plante forsvinder, skrider livsgrundlaget for de dyr, der lever af, med og under planten. Naturen bliver mere skrøbelig og mindre modstandsdygtig. Skrøbeligheden forværres af temperaturstigninger og hævede vandstande som følge af klimaforandringerne.

HVAD HANDLER NATURENS PROBLEMER OM?

HVAD KAN VI GØRE LOKALT?

Middelfart kommune er placeret på en trist 76. plads i det danske naturkapitalindeks fra Århus Universitet. Ø2 viser eksempler på planter, der mangler i den lokale natur, og den viser eksempler på elementer i naturen, som understøtter livets mangfoldighed og artsrigdom. Det er fx. vandhullet, stenbunker, pletter med tørt sand og jord, fuglekasser og insekthoteller.

BAGGRUND

Middelfart Vilde Kommune laver sammen med Brobygning Middelfart og NordeaFonden en indsats for at formidle den lokale natur. Vi kalder indsatsen for HerGrorViMiddelfart.

På Ø2 har vi sået over 100 forskellige urter, blomster og tuegræsser, der er hjemmehørende i den danske natur samt nogle 1-årige insektvenlige ammeplanter. 

Der er værtsplanter og fødeplanter, så insekterne kan bruge Ø2 til både yngel og føde.

Den lille sø er opstået efter nedrivningen af de tidligere bygninger på grunden, og vandet får lov at ligge hen som et sted, hvor fuglene slukker tørsten og henter mudder til at bygge reder. 

Vi har opsat pæle på grunden, som børnefamiler har hjulpet os med at hænge fuglekasser op på. Kasserne bliver næppe beboet af ynglende fugle i år, men vi sikrer at eventuelle unger kommer på vingerne, inden kasserne tages ned.

Indsatsen gennemføres af frivillige med projektledelsesstøtte fra Brobygning Middelfart. Materialer, mobile formidlingsrum og aflønning af kunstnere finansieres af NordeaFonden og lokale sponsorere som Fynske Bank, Kvickly, Have&Skov, Stark Middelfart og Stark Genbyg.

KONTAKT:

Helle Bang Jensen, Middelfart Vilde Kommune: 4240-1811.